kiski

Most, hogy a szárnyas éjfél ellibbenve továbbszáll
gondbaborult lelkemnek tétova vára felett
lanyha legyintéssel ígérve kivágni csalódott
szívkeserűségemnek szárbaszökő gyökerét,
felserkentem blogba ma rejteni mindama kételyt
mely élete alkonya vártán elönti a férfikebelt.

Ugye milyen gazdag a magyar nyelv, hogy hosszú sorokon át engedi verselni azt is, akinek nincs semmi mondandója?

Friss topikok

  • kiskii: @Bence Aradi: Köszönöm! (2020.03.23. 05:26) Decimus Iunius Iuvenalis első szatírája
  • heptakontanonaéder: @kisa: és melyik buz... oppardon! _MELEG_ prodjúszer óhajtotta megfarkalni szegényt? (és hány kabá... (2017.11.01. 19:28) Marton és banyatank
  • Geo_: Lehet, addig jó nekünk, amíg nem tudjuk a választ... Mert majd jön az új isten: szazad21.blog.hu/2... (2017.10.29. 17:38) Bölcsészek és butászok
  • heptakontanonaéder: bocsika _ÉN_ elég sokat éltem falun. És a "falu szája" tökéletesen képes felmérni az erő- és szexu... (2017.10.28. 20:57) Nemi szerepek
  • heptakontanonaéder: Te csak ne rinyálj, örülj, hogy legalább nem ver! (2017.10.28. 09:24) Szaltó és cipő

Címkék

1968 (1) Áfra János (1) álom (1) altiszt (1) anyák napja (1) autó (1) autodafé (1) az élet értelme (1) balfasz (1) birodalom (1) bor (1) botka (1) bruce willis (1) cineg (1) cipő (1) Coldrex (1) csak a volt (1) család (1) diáklázadás (1) díj (1) egyenruha (1) ellenzék (1) én pártom (1) eper (1) érettségi (1) érték (1) eső (1) esti dal (1) fidesz (1) Firenze (1) fodrász (1) fordítás (1) galanga (1) galuska (1) gyerekvers (1) hajnal (1) hideg (2) hobbit (1) inkvizció (1) irodalmi ügynök (1) irodalom (1) Iuvenalis (1) Juvenalis (1) kecske zsolt (1) kenguru (1) képviselők (1) kiski (14) kistarcsa (1) kitüntetés (1) kocsma (1) koldulás (1) koldus (1) koldus katekizmus (1) komócsin (1) köszvény (1) kötőhártya-gyulladás (1) közlekedési múzeum (1) Kukorelly Endre (1) lábjegyzet (1) látványmészárszék (1) lecsó (1) lenin (1) leonidász (1) lesötétült (1) mackó (1) május 1. (1) március 15 (1) melegítő (1) momentum (1) műfordítás (1) nagymama (1) nagy élet (1) nátha (1) nej (1) névnap (1) nixon (1) novella (1) ooloo (8) ősember (1) ottbasszamegafene (1) pálinka (1) paprikáskrumpli (1) parkolóőr (1) párt (1) pénz (1) Petőfi (1) portás (2) posta (2) rendőr (1) Robert Capa (1) sár (1) sci-fi (1) slasa (1) Sólyom (1) sör (1) spárta (1) szakszervezet (1) Szatírák (1) személyi (1) szimonidész (1) szonett (1) szverdlov (1) takanéni (1) Tarlós (1) tejföl (1) temetés (1) Török Monika (1) torta (1) tündérnaptár (1) tüntetés (2) turbolya (1) türelmetlen szonett (1) választás (1) város (1) vers (6) verseny (1) zokni (1) zoknyi (1) Címkefelhő

2017.12.23. 08:54 kiskii

Béke és háború

 Béke. A béke az jó dolog. A békében megölt emberek gyilkosát elfogják, elítélik. Vagy ha nem is fogják el, de össztársadalmi szinten helytelenítik a tettét. Békében lehet dolgozni a jövőért, nem gondolja az ember, hogy a gyerekét nem lesz aki fölnevelje, s nem gondol azzal, hogy a gyerekét erőszakos halál fogja érni. Békében az ember nem vág ki egy darabot a döglött lóból, hogy legyen mit ennie, és békében nem lakik félelemben egy pincében. Békében az ember utazik. Utazik a nagymamához, kirándulni, üdülni. Meg ünnepel. Nemzeti és egyházi ünnepet. Családit is. Évfordulókat.
face_gyea_1_szazalek_5.jpg

Kimegy délelőtt a kolbászfesztiválra. Vagy a pálinkafesztiválra. Falunapra, búcsúba, vásárba. Múzeumba is jár. A munka végeztével otthon lazít. Tévézik, olvas, családol. Békében az ember mindenfélét csinálhat szabadon. Például kanállal eheti a pörköltet a lábosból, és hiheti, hogy most aztán adott az etikettnek a pofájára. Békében indivíduum maradhat. A béke egyénisége válogat a ruhaboltban, és pont azt a kacéran svejfolt királykék szoknyát veszi meg, ami annyira illik az egyéniségéhez. A szoknyából ebben a színben és méretben csak ötvenezer darabot gyártottak. De ez nem érdekli. Tudja, de nem akarja hogy ez a tudás elérjen hozzá.

Békében lehet veszekedni. Semmiségeken, butaságokon. Megsértődni, bevágni az ajtót és duzzogni a fürdőszobában. Aztán persze kibékülni is lehet, hiszen az összeveszésben ott van a jövő, ami biztosan lesz. Ami nem jelenti azt hogy majd kibékülés is lesz. De maga a jövő mindenképpen.

Békében lehet politizálni. Hogy a Kelemen Lajos legyen-e a polgármester, aki új bekötőutat ígért vagy a Nagylaki Péter, aki víztározót. Lehet szidni a kormányt, mert töketlen, nem ért hozzá és lop. Lehet tüntetni. Sztrájkolni. Elégedetlen hangú nyílt leveleket és komor petíciókat intézni az illetékesekhez. Le lehet leplezni a korrupciót. És háborogni lehet rajta. Az újságban öles cikkekkel lehet kikelni a nepotizmus ellen. Gyűjtést lehet szervezni a szegények, betegek, elesettek javára, s meg lehet tagadni az adakozást azzal, hogy a kormány dolga lenne, és meg is tehetné, ha nem lopná el, költené haszontalanságokra az adómat.

Békében lehet kicsi jövődarabkákat gyűjteni. Egy szép rokokó komódot a nappaliba, amihez majd meglesz a kis íróasztal és az ülőgarnitúra is, csak eleget kell járni a régiségboltokat. Meg lehet venni egy regénysorozat első kötetét, és tudni hogy a hetedik kötet majd megjelenik pár év múlva. Lehet bélyeget gyűjteni. Képeslapot, szalvétát, sörösdobozt, étlapot. Mindenfélét lehet gyűjteni. És persze gyereket lehet csinálni. Többet is. Gyereket csinálni fontos. Abban van a legtöbb jövő. Tulajdonképpen a rokokó garnitúra is csak kiegészíti a gyereket. Aki fel fog nőni. Óhatatlanul. Mert béke van.

Békében lehet karácsonyozni. Vesz az ember fát, feldíszíti, ajándékokat pakol alá, elénekli a csendeséjt, meg a mennybőlazangyalt. Töltött káposztát eszik dagadóval, halászlevet. Tokajit iszik és nenevesskoránt játszik a gyerekkel. Másnap elfogyasztja a maradékot.

De hát van háború. A háború az rossz dolog. Olyankor az emberölés egészen elfogadott, sőt elvárt tevékenység. Szépséghibája, hogy nem a Péterffy Jóskát lehet megölni, aki igazán rászolgált volna már, hanem vadidegeneket. De vadidegeneket ölni jó dolog, mert azok a mama párnacihájára utaznak, és különben is ölik a mieinket. És még hozzá külföldiül beszélnek és cukorral eszik a puliszkát. De legalábbis négerek.

Háborúban a dolgok egyszerűek. Ha menni kell, akkor menni kell, de nem szükséges utazási irodát felkeresni, a szabott helyen és időben vonat, repülő, teherautó vár, ami oda visz ahova kell. Nem is kell tudni hova irányul az utazás, a végcél szabott. Nem kell törődni, hogy lesz-e mit enni, mert lesz. Időben lesz, és kalóriában is elégséges. A ruhával sincs gond. Ebből a fazonból sokszázezret gyártottak, és az ember nem gondol arra, hogy milyen jól megy a szeme színéhez, hanem arra gondol, hogy ha sokan vagyunk annyira egyforma ruhában, akkor több esélye van annak hogy a mellettem állót öli meg az ellenség, mert semmi sincs bennem, ami miatt inkább engem lőne le.

Háborúban nem lehet politizálni. Olyankor nincs politika. Már persze van, de azt nem a Sági Pisti alakítja a szavazatával. Hanem a miniszterelnök úr. A haza üdvére. Hogy megnyerjük a háborút. A miniszterelnök urat a háború után persze fel lehet majd akasztani, de addig bízni kell benne, hogy tudja a dolgát. Háborúban nem bekötőút- vagy víztározóberuházás van, hanem bakancstalp- és sátorcövekprojekt. Háborúban az adócsalás megengedhetetlen. A kormány szidalmazása akkor se tolerálható, ha már a fél minisztertanács az elnök oldalági pereputtyából áll. Háborúban nincsen korrupció, mert az gyengíti a háborús erőfeszítéseket. A korrupcióról ezért nem jelennek meg cikkek. Háborúban az újságok nem hírnek látszó eseményekkel töltik meg a lapjaikat, hanem valódi hírekkel. Nem feltétlenül igaz hírekkel, de hát az nem is fontos.

Háborúban nem lehet veszekedni. Háborúban nincs kivel. Az egyik odaát öli a rosszakat, a másik meg ideát hal meg a rosszak munkálkodása eredményeképpen.Na jó, lehet veszekedni, sértődni és puffogni a vécé tetején. Csak nem célszerű, mert ha épp akkor találja telibe egy srapnel a budit, a kibékülés egy örökkévalóságig húzódhat. Háborúban komolyan kell venni a dolgokat. Ha a szomszédasszony rád rázza a szőnyeget az emeletről, az nem akkora baj hogy szólni kelljen érte. Ha viszont húst süt és nem ad a gyerekednek, akkor joggal meggyűlölheted.

Háborúban kicsi jelendarabkákat lehet gyűjteni. Ma krumpli osztottak és nekem sikerült két szatyorral is szereznem. A rokokó puffért fél kiló zsírt kaptam. Nem lőttek be ágyúval az ablakon, és bár igazán sajnálom Károlyiékat, de mégiscsak jobb hogy az ő házukat bombázták le mint a miénket. És a romok közül el lehet hozni a Károlyi Ancsa bundáját, ami valami őrült szerencse okán épségben maradt és más se találta meg, mire odaértünk.

Háborúban lehet karácsonyozni. Szerez az ember fát, feldíszíti, ajándékokat pakol alá, elénekli a csendeséjt, meg a mennybőlazangyalt. Lucskos káposztát eszik, meg hajában főtt krumplit. Bort iszik és nenevesskoránt játszik a gyerekkel. Csak nem biztos hogy lesz másnap.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiski.blog.hu/api/trackback/id/tr4912566109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása